ارتباط خواب و یادگیری : از دیدگاه گروه مشاوره و برنامه ریزی کنکور دکتر لهرابی – مرکز مشاوره تحصیلی تخصصی مسیر موفقیت شهرکرد
از آنجا که در دنیای کنونی، یادگیری هم به معنای عام در طول زندگی روزانه و هم به معنای خاص در طی تحصیل و تجربه افراد در نظام آموزشی و تحصیلی، مداوماً رخ می دهد و زندگی افراد و جامعه انسانی برای طی کردن مسیر پیشرفت بصورتی مستمر و بدون وقفه با تجربه یادگیری رابطه دارد بنابراین مطالعه یادگیری و عواملی که نقشی کلیدی در آن دارد مهم است. میزان و کیفیت یادگیری علاوه بر اینکه متأثر از تلاش های آگاهانه افراد در طول روز و ساعات بیداری است، تحت تاثیر خواب، میزان و چگونگی آن نیز قرار دارد. از سویی دیگر، کیفیت و کمیت خواب تحت تأثیر عوامل مختلفی مانند مراحل خواب و تیپ های شخصیتی خواب (صبحگاهی و عصرگاهی) است که به نظر می رسد خودِ این دو عاملِ مراحل خواب و تیپ های خواب نیز با هم ارتباط دارند. بر همین اساس، هدف مطالعه حاضر با توجه به پژوهش های صورت گرفته ی پیشین، بررسی رابطه بین مراحل خواب و تیپ های خواب با یادگیری تحصیل کنندگان است. در مجموع، با گردآوری شواهدی از پیشینه پژوهشی به نظر می رسد که از یک سو تیپ های صبحگاهی دارای یادگیری کارآمدتری هستند و مرحله خواب REM نیز با یادگیری مرتبط است و همچنین، افراد تیپ صبحگاهی به دلیل تجربه خواب REM مناسب تر دارای یادگیری مناسب تری هستند و افراد تیپ عصرگاهی به دلیل نداشتن خواب REM مناسب، از میزان یادگیری شان کاسته می شود.
خواب برای جنبه های گوناگون یادگیری زبان ضروری است. با توجه به مفهوم برجسته این اثرات سودمند، خواب بر فرآیندهای فعال شدن مجدد خود به خودی تکیه می کند. مجموعه ای از مطالعات اخیر نشان داده است که القای چنین فرایندهایی برای فعال سازی مجدد دوباره در معرض نشانه های حافظه در هنگام خواب برای افزایش یادگیری لغات خارجی قرار گرفته است. بر اساس این یافته ها، مقاله حاضر به بررسی مدل های اخیر و یافته های تجربی در مورد اثرات سودمند خواب بر یادگیری زبان میپردازد. در نتیجه، عملکرد حافظه از خواب، شالوده های عصبی و نقش مغز خواب در یادگیری زبان خلاصه می شود. در نهایت، ما یک مدل کاری در رابطه با الزامات مورد نیاز نوسانی برای فرآیندهای فعال سازی مجدد موفق و سوالات تحقیق در آینده برای پیشبرد درک ما از نقش خواب در فرایند یادگیری زبان و حافظه به طور کلی ارائه میکنیم.
در جهان چند زبانه امروز، تعامل میان مردم با پس زمینه های فرهنگی و زبانهای مادری مختلف، جزو ویژگی های دائمی است. بنابراین، یادگیری و تسلط زبان های جدید به طور فزاینده مهم است، و روش های بالقوه به منظور تسهیل و سرعت بخشیدن به پروسه یادگیری زبان های خسته کننده برای بسیاری از ما بسیار مطلوب می باشد. با توجه به یافته های اخیر، خواب ممکن است یک حالت ایده آل برای استفاده از چنین روش یادگیری را افزایش دهد . خواب بعد از یادگیری به طور کلی جنبه های یادگیری زبان، اعم از آموزش کلمه به انتزاع و قواعد دستوری را ترویج میدهد2). علاوه بر این، تکنیک های در حال ظهور به عنوان فعال سازی مجدد و هدفمند برای حافظه مربوط به زبانی است که ممکن است اساسا این را تغییر دهد که ما چگونه زبان های خارجی را در آینده یاد میگیریم.
در این بررسی، ما مدل های اخیر و یافته های تجربی را در مورد اثرات سودمند خواب بر یادگیری زبان و همچنین تمرکز ویژه بر مطالعات ارائه میدهیم که به طور فعال در طول خواب جنبه های خاصی از یادگیری زبان را افزایش میدهد. بر این اساس، عملکرد حافظه خواب و نقش آن در یادگیری زبان را مرور خواهیم کرد. علاوه بر این، ما به توانایی مغز خواب را برای پردازش ورودی های حسی شنوایی خلاصه میکنیم، و یک تکنیک اساسی برای افراد یادگیر را افزایش میدهیم. بر این اساس ما یک سری از یافته های اخیر را در رابطه با فعال شدن مجدد هدفمند از واژگان خارجی توسط نشانه گوش دادن در هنگام خواب، تاثیر آن بر یادگیری لغات و فعالیت عصبی مرتبط ارائه نمودیم. در نهایت، ما یک مدل کاری بر روی فعالیت نوسانی در طول خواب از فعال شدن مجدد، تثبیت کننده و یکپارچه سازی کلمات تازه ارائه میکنیم. نتیجه می گیریم که افزایش یادگیری زبان در طول خواب، هدف فعالسازی حافظه (TMR) ، بزار تحقیق جدید و هیجان انگیز، تحریک تحقیقات آینده برای درک بیشتر مکانیسم های عصبی اساسی خواب و مزایای اکتساب زبان و تثبیت آن را فراهم می کند.
خواب برای حافظه مهم است و کمک به تشکیل دسته های ادراکی جدید میکند.
دسته ادراکی پایه و اساس ساختمان روانی جهان خارج بوده و زمینه ساز عملیات شناختی پیچیده از قبیل تشخیص شیء و ارتباط زبانی میباشد. ظرفیت برای به دست آوردن ادراک جدید اساسی برای یادگیری است. یک سوال هسته ای در علوم شناختی این است که چه نوع از تجارب تسهیل گر میباشد. کارهای اخیر در طول خواب در انواع خاصی از یادگیری ادراکی به اهمیت تثبیت حافظه نیز اشاره کرد. مطالعه حاضر می پرسد که آیا خواب می تواند برای تنوع و توانایی به دست آوردن دسته های صدا و گفتار جدید تاثیر گذارد.
تعریف یادگیری یادگیری عبارت است از فرایند تغییرات نسبتا پایدار بالقوه فرد بر اثر تجربه. یادگیری همیشه و در همه جا به طور پیوسته و مستمر صورت میگیرد، بر اساس تجربه اتفاق می افتد، به صورت لحظه ای وتصادفی نیست.
به هرگونه فعالیت داوطلبانه که فرد میتواند برای بهبود یادسپاری و یادگیری خود انجام دهد،راهبردهای یادگیری میگویند.راهبردهای یادگیری دو دسته شناختی وفراشناختی را در بر میگیرند.راهبردهای شناختی،ابزارهای ضروری برای یادگیری محتوا هستند،اما راهبردهای فراشناختی،زمینه را برای جهت دهی و کاربرد راهبردهای شناختی و نظارت کردن بر آنها را فراهم می سازند و نقش مهمی در فرایند یادگیری ایفا میکنند.
راهبردهای فراشناختی به افراد در افزایش بازده یادگیری کمک می کند. راهبردهای شناختی راهبردهایی هستند که به فرد کمک می کنند تا اطلاعات را پردازش کند، راهبردهایی مانند :راهبردهایی مانند :یادداشت برداشتن و نمودار کشیدن. این راهبردها بسیار بسیار تکلیف مدار هستند، بدین معنی که ممکن است راهبردی برای یک تکلیف مناسب باشد اما برای تکلیف دیگر نامناسب و برعکس. راهبردهای شناختی به دانش آموز کمک می کند تا به هدفی خاص برسد، اما راهبردهای فراشناختی سبب می شوند دانش آموز دریابد که آیا به آن هدف رسیده است یا نه.
شناخت گرایی(cognitiveism) تاکید رویکرد شناختی معمولا، بر ادراک،تصمیم گیری، پردازش اطلاعات و... است این نظریه ها در مخالفت با تداعی گرایی افراطی به وجود آمدند. در واقع این نظریه ها به جنبه هایی از فرایند یادگیری توجه کردند که در نظریه های تداعی گرا کنار گذاشته از نظریه پردازان این حوزه میتوان با نظریه های (gestalt) پردازش اطلاعات و... اشاره کرد.
حافظه و یادگیری به نظر میرسد انسان هر چه دارد (منظور پیشرفت ها) از برکت وجود حافظه (memory) دارد. در واقع اگر حافظه نبود، شواهدی هم برای وجود یادگیری در دسترس نبود. بدین ترتیب حافظه و یادگیری به طور جدایی ناپذیر با هم ارتباط دارند. حافظه یادگیری را با ذخیره کردن تجربیات و یکپارچه کردن آنها را
تسهیل میکند.
برای ثبت، نگهداری و بازخوانی موضوعات یادگرفته شده مراحل سه گانه رمزگردانی(coding), اندوزش (storage) و بازیابی (retrieval) لازم است. و این سه مرحله خود در قالب انواع سه گانه حافظه یعنی حافظه فوری، حافظه کوتاه مدت و بلندمدت مورد بررسی قرار میگیرد.
عوامل موثر در یادگیری: 1-قانون آمادگی 2-قانون اثر3-قانون تمرین 4-قانون تقدم
خواب یک رفتار تکاملی متأخر می باشد که بوسیله ساقه مغز، یک ساختار مغزی دیرینه ی نژادی- یک نمونه نافذ از کارکرد فیزیولوژیکی جدید وابسته به بخش های مغزی قدیمی- تنظیم می شود(هابسن ، 2009). خواب دارای دو مرحله کلی شامل مرحله REM و مرحله NREM است. هم در پستانداران و هم در پرندگان، خواب REM در آغاز زندگی فزونی دارد. در انسان ها میزان خواب REM در سه ماهه ی سوم به نقطه اوج می رسد و پس از تولد، همچنان که زمان بیداری و توانایی شناختی افزایش می یابد خواب REM کاهش می یابد(کان و گاور ، 2010). مطالعات نشان دادند وقتی حیوانات یک تکلیف جدید را یاد می گیرند مدت خواب REM افزوده می شود و اینکه محرومیت از خواب REM با چنین یادگیری تداخل می-کند(هابسن، 2009).
در هنگام رسیدن به خواب مرحله REM، دو سیستم شامل نورون هسته لوکوس سرولئوس (LC) و نورون هسته رافه پشتی به طور کامل خاموش می شوند که به ترتیب مکان نوراپی نفرین و سروتونین هستند. این باعث ایجاد یک تغییر در شیمی مغز ما می شود که بر چگونگی پردازش اطلاعات ذهن ما در مرحله خواب REM تاثیر می گذارد. به عنوان مثال، نورون های هسته لوکوس سرولئوس یک نقش کلیدی در حفظ هوشیاری، توجه و تصمیم گیری ایفا می کنند(کان و گاور، 2010). از سوی دیگر، در طی خواب REM، مدار مغز متشکل از مناطقی که برای کارکردهای اجرایی، فراخوانی حافظه شرح حال، و انتخاب هدف (DLPFC) و برای وضعیت بدن مهم هستند به صورت گزینشی غیرفعال می شود(هابسن، 2009).
گروه مشاوره و برنامه ریزی کنکور یعقوب لهرابی - مرکز مشاوره تحصیلی مسیرموفقیت شهرکرد
جهت ارتباط با مشاور ارشد موسسه مسیرموفقیت شهرکرد و یا گرفتن نوبت مشاوره با شماره ی 09029012570 یا 09132812570 یا 03832229075 تماس بگیرید.
#دهمی_ها_یازدهمی_ها_دوازدهمی_ها_فارغ_التحصیلان_تجربی_ریاضی_انسانی_معارف#مشاور_تحصیلی
#مشاور_تحصیلی_تخصصی_مسیر_موفقیت_از_پیش_دبستانی_تا_دکتری#مشاوره_تخصصی_تحصیلی
#مرکز_مشاوره#مسیر_موفقیت#مرکز_مشاوره_تخصصی_تحصیلی_مسیر_موفقیت_شهرکرد #سالن_مطالعه_دخترانه_پسرانه#پانسیون_مطالعه#سالن_مطالعه_مسیر_موفقیت#آموزشگاه_علمی_آزاد #انگیزشی#کنکور#دپارتمان_مشاوره_و_برنامه_ریزی_کنکور_دکتر_لهرابی#از_پیش_دبستانی_تا_دکتری#دکتر_لهرابی #دکتر_یعقوب_لهرابی#آزمون_گاج_سنجش_کانون_قلمچی_گزینه_دو#کارگاه_آموزشی_مشاوره#مشاور_رتبه_برتر_کشور_ایران
#بورد_تخصصی_مشاوره_برنامه_ریزی_کنکور_دکتر_یعقوب_لهرابی#شهرکرد#اصفهان#تهران#شیراز#کاشان#مشهد#اهواز#قم
dr-lohrabi.ir